Tebliğ ve Değişikliğe İlişkin Tebliğ anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin borca batık olma veya sermaye kaybı durumlarında uygulanacak usul ve esasları düzenlemektedir.
Tebliğ’in geçici 1. maddesi ile şirketlere henüz ifa edilmemiş yapancı para cinsinden kaynaklı kur farkı zararlarının 01.01.2023 tarihine kadar TTK’nın 376. maddesi uyarınca sermaye kaybı veya borca batıklık durumuna ilişkin hesaplamalarda dikkate alınmamasına ilişkin imkan getirilmişti. Değişikliğe İlişkin Tebliğ ile getirilen önemli bir değişiklik olarak, bu hesaplamalarda dikkate alınmayabilecek kalemlerim kapsamı genişletilmiştir. Buna göre şirketler 01.01.2023 tarihine kadar 2020 ve 2021 yıllarında tahakkuk eden kiralamalardan kaynaklanan giderler, amortismanlar ve personel giderlerinin toplamının yarısını da TTK’nın 376. maddesi kapsamında sermaye kaybı veya borca batık olma durumuna ilişkin yapılan hesaplamalarda dikkate almama imkanına sahip olmuştur.
Değişikliğe İlişkin Tebliğ’in 1. maddesi ile Tebliğ’in 6. maddesinde değişiklik yapılmış ve sermaye ve sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az yarısının karşılıksız kalması durumu ile kastedilenin ne olduğu açıklığa kavuşturulmuştur. Buna göre Tebliğ’de belirtilen “kanuni yedek akçelerin toplamının en az yarısının zarar sebebiyle karşılıksız kalması” ifadesinden, zararın sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının yarısına eşit veya bu tutardan çok ve üçte ikisinden az olması halinin anlaşılması gerektiği belirtilmiştir.
Değişikliğe İlişkin Tebliğ uyarınca şirketin zararı sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının üçte ikisine eşit veya üçte ikisinden çok olması durumunda genel kurul kalan sermaye ile yetinilmesine karar verebilecektir. Bu durumda sermaye azaltımı TTK’nın 473 ve 475. maddelerinde öngörülen usullere göre yapılabilecektir. Ayrıca bu tür bir zarar durumunda sermaye ve kanuni yedek akçeler toplamının en az yarısının özvarlık içerisinde korunması halinde şirket sermayesi asgari tutara kadar indirilebilecektir.
Değişikliğe İlişkin Tebliğ ile şirketlere sermaye tamamlama fonunun şirket zararlarının mahsup edilmesi amacıyla ve bununla sınırlı olarak kullanılabilmesine imkan tanınmıştır.
Tebliğ’in 10. maddesinin 1. fıkrasında yapılan değişiklik ile limited şirketlerde zarar sebebi ile eş zamanlı sermaye azaltımı ve artırımı yapılması halinde artırılan sermayenin TTK’nın 585. maddesi ile uyumlu olarak tescili izleten 24 ay içerisinde ödenebileceği açıklığa kavuşturulmuştur.
Tebliğ’in 10. maddesinin 2. fıkrası uyarınca şirketin sermayesinin zarar sonucu ortaya çıkan kayıplar kadar azaltılmadan sermaye artırımı yoluna gidilebilmesi için sermaye artırımı sırasından sermayenin en az yarısını karşılayacak tutarın sermaye artırımından önce ödenmesi zorunluydu. Ancak Değişikliğe İlişkin Tebliğ ile sermayenin en az yarısını karşılayacak tutarın tescilden önce ödenmesi zorunluluğu kaldırılmış ve tescilden önce tescil edilecek sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az yarısının özvarlık içerisinde korunmasını sağlayacak tutarın ödenmesinin yeterli olacağı düzenlenmiştir.
Değişikliğe İlişkin Tebliğ ile Tebliğ’in 10. maddesine ek bir fıkra getirilmiştir. Buna göre zarar sonucu ortaya çıkan sermaye kaybında genel kurulun alabileceği ek bir önlem olarak sermayenin eş zamanlı bir şekilde artırımı ve azaltımı düzenlemiştir. Bu ek önlem için tescil edilecek sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az yarısının özvarlık içinde korunmasının zorunlu olduğu belirtilmiştir.
|
The Communiqué and the Amending Communiqué regulate the procedures and principles to be applicable for the insolvency or capital loss of joint-stock, limited liability companies, and limited partnerships divided into shares companies.
According to the Temporary Article 1 of the Communiqué, the companies have been rendered with the opportunity to disregard the foreign exchange losses arising from unpaid foreign currency losses while making the calculations of the capital loss or insolvency positions as per Article 376 of the TCC until 01.01.2023. As a substantial amendment, the scope of the items allowed to be disregarded in these calculations is extended by the Amending Communiqué. Accordingly, an opportunity rendered for the companies to disregard until 01.01.2023 the half sum of the total expenses of depreciation, personnel expenses, and expenses arising from leases accrued in 2020 and 2021 while making the calculations of the capital loss or insolvency positions as per Article 376 of the TCC.
Article 6 of the Communiqué has been amended by Article 1 of the Amending Communiqué and the position where at least half of the total capital and legal reserves are unrequited is clarified. In this regard, it is clarified that the statement of “at least half of the total legal reserves are unpaid due to the loss” under the Communiqué should be interpreted as the loss where it is equal to or more than half of the total capital and legal reserves and less than two thirds.
According to the Amending Communiqué, if the loss of the company is equal to or more than two-thirds of the total of capital and legal reserves, the general assembly may decide to content with the remaining capital. In this case, the capital decrease can be made according to the procedures set under Article 473 and 475 of the TCC. In addition, in the event of such a loss, the capital may be decreased to the minimum capital amount provided that at least half of the total capital and legal reserves are protected in the equity.
With the Amending Communiqué, the companies are enabled to use the capital completion fund with the sole purpose of offsetting the losses of the company.
As per the amendments under Article 10 Paragraph 1 of the Communiqué, it is clarified that for limited liability companies the increased capital amount can be made within 24 months following the registration pursuant to Article 585 of the TCC, in case of simultaneous capital decrease-increase due to loss.
In accordance with Article 10 Paragraph 2 of the Communiqué, in order to increase the capital without decreasing the capital due to losses, it was mandatory to pay the amount to meet at least half of the capital before the capital increase. However, with the Amending Communiqué, the obligation to pay the amount that will meet at least half of the capital before registration was removed and it is regulated that the payments to ensure at least half of the total registered capital and legal reserves are reserved in the equity.
An additional paragraph has been inserted to Article 10 with the Amending Communiqué. Accordingly, as an additional measure, the general assembly may resolve on the simultaneous capital increase and decrease in case of a capital loss due to losses. For this additional measure, at least half of the total registered capital and legal reserves must be protected within equity.
|